Zgodovina visečih mrež

Viseče mreže nekoč in danes

Znano je, da so viseče mreže uporabljali že 2.000 let pred našim štetjem. Zaradi klimatsko ugodnejših razmer so se uporabljale v toplejših krajih v srednji in južni Ameriki ter na Karibih.

Najprej so viseče mreže izdelovali iz drevesnih in palminih listov, oziroma karkoli iz narave je bilo primerno za izdelavo viseče mreže. Leta 1955 so v Kolumbiji našli visečo mrežo iz zlatih niti in naj bi izhajala iz prvega tisočletja našega štetja. Tudi danes se viseče mreže večinoma izdelujejo iz naravnih materialov.

Viseče mreže izražajo način sproščanja v Latinski Ameriki, kar ste zagotovo že spoznali, če ste potovali po Karibih, Braziliji ali Mehiki. Tam si življenja brez visečih mrež sploh ne predstavljajo.

Manj znano pa je, da je Krištof Kolumb z odkritjem Amerike odkril tudi viseče mreže. Ko se je iz popotovanja vrnil v Evropo, je tukaj predstavil tudi viseče mreže. Te so takoj postale nepogrešljive za mornarje. Uporabljali pa so jih tudi za prenašanje ljudi.

Danes viseče mreže predstavljajo udobje in jih obožujejo vse generacije, otroci, pari, družine, popotniki… Pomembno je, da se v njih sprostimo, hkrati pa so izredno praktične, predvsem za potovanja. So enostavne za namestitev in zložene zasedejo zelo malo prostora.

Izvor visečih mrež

V Bogoti je razstavljena miniaturna viseča mreža iz zlata in sicer zato, ker sega izvor visečih mrež na področje srednje in južne Amerike. Pomembnost viseče mreže je bila hitro zaznana in poimenovali so jo zibelka bogov. Prva viseča mreža se je imenovala  “hamaca”, po lesu iz katerega je bila izdelana.

Kolumbus je leta 1492 na viseče mreže naletel na Bahamih in izjavil, da ljudje spijo v mrežah med drevesi. Pripeljal jih je v Evropo, mnogi mornarji so jih takoj začeli uporabljati. Namesto da bi spali na mokrih, umazanih tleh, so se lahko spočili v mrežah, zibanje na valovih in v mreži jih je seveda hitro uspavalo.

Sodobne viseče mreže

Danes viseče mreže uporabljamo za počitek in sproščanje in za umik od vsakdanjega hitenja. Poleg razvajanja, nam viseče mreže nudijo tudi pestro popestritev naših domovanj oziroma so izredno praktične na potovanjih, še zlasti na kampiranju. Visečim mrežam so se pridružili tudi stoli. Da pa pri uporabi nismo omejeni samo na drevesa, jih lahko nameščamo tudi na strop znotraj našega doma ali na stojalo.

Viseče mreže s tiskom

Iščete osebno ali poslovno darilo? Viseča mreža s tiskom je prava izbira! Na visečo mrežo lahko natisnete vaš logotip, kateremu po želji […]