Organski bombaž

Kaj je organski bombaž?

Organski bombaž je pridelan brez uporabe pesticidov in monokultur ter prepoveduje genske spremembe semen. Tako se obvarujejo zemlja in voda, hkrati pa tudi zdravje ljudi.

Organski bombaž ima enake pozitivne lastnosti kot bombaž, hkrati pa zaradi ekološke usmerjenosti obvaruje naravo.

 Organsko gojenje bombaža

Približno 25 % vseh pesticidov na svetu se uporablja pri gojenju bombaža, kar je še toliko bolj zaskrbljujoče, če upoštevamo podatek, da je samo 2,4 % obdelovalne površine namenjeno gojenju bombaža.  Pri konvencionalnem gojenju se porabi tudi izjemno veliko vode.

Pri gojenju organskega bombaža, se uporablja dosti manj vode, zaradi kolobarjenja se ohrani rodnost zemlje.

Obdobje za pridelavo organskega bombaža je pet do devet mesecev, odvisno od področja. Obiranje organskega bombaža potega ročno, medtem ko gre drugače za strojno žetev.

 Pogoj za gojenje organskega bombaža

Pogoj za gojenje organskega bombaža na nekem področju je, da se tri leta na tem področju ni uporabljalo nobenih pesticidov in drugih strupenih dodatkov, torej je šlo samo za organsko pridelavo rastlin. Organski bombaž je samo tisti, ki se prideluje na takšen način.

Prav tako veljajo zelo strogi pogoji glede uporabe semen, in sicer je uporaba gensko spremenjenih semen strogo prepovedana. Oplojecvanje semen poteka na naraven način. S tem je zaščiten celoten ekosistem (voda, živali, ljudje…).

Certifikat

Certifikat za organski bombaž zagotavlja ustreznost vseh faz v postopku pridelave in predelave  organskega bombaža , v skladu s strogimi pravili (gojenje, postopki sušenja postopki v predilnici, tkanje…). Vse to seveda povzroča dodatne stroške (ločeno skladiščenje, posebno čiščenje strojev, dodatni stroški dela…), zato je organski bombaž dražji.

 La Siesta in standard OE 100

Organski bombaž, ki ga uporablja La Siesta ustreza vsem najstrožjim predpisom, kar dokazuje standard OE 100.

Z nakupom organskega bombaža LaSiesta na področju gojenja bombaža prispeva k trajnostnemu razvoju kmetovanja in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Danes je iz organskega bombaža izdelanih že več kot 25 % visečih mrež LaSiesta, v prihodnje se bo tovrstna ponudba še povečala. Upamo, da bodo naši kupci obdržali visoke zahteve po ekoloških materialih.