Namestitev viseče mreže

Kako pravilno namestiti visečo mrežo?

Za popolni užitek v viseči mreži je seveda pomembna izbira prijetnega mesta za namestitev. Prostor naj bo dovolj velik. Upoštevati je potrebno, da se bo mreža zibala, torej mora biti mesto dovolj široko. Bolj ko se boste zibali,  bolj vam bo udobno.

Namestitev viseče mreže ali visečega stola mora biti izvedena strokovno in natančno.

Prepričajte se,da uporabljate primerno namestitveno opremo za viseče mreže.

Namestitev visečih mrež med dvema drevesoma

Najbolj klasičen način namestitve visečih mrež je namestitev med dvema drevesoma. Razdalja med drevesi je odvisna od velikosti viseče mreže, v vsakem primeru naj bo vsaj 3 m. Drevesa morata biti dovolj močna, da nosita težo vašega telesa oz. Težo vseh oseb, ki bodo mrežo uporabljali. Za namestitev potrebujete dve vrvi, z vsako od teh naredite zanko okrog drevesa in jo povežete z visečo mrežo. V primeru, da sta drevesa bolj narazen, morajo biti vrvi nameščene malce višje. S tem zagotovite, da bo zibanje mreže bolj optimalno.

Namestitev viseče mreže med dvema stenama

Za namestitev viseče mreže med dvema stenama morajo biti stene močne. Najprej morate v steno vstaviti vijak, nanj se pritrdi vrv in na vrv viseča mreža. Za starejše stene, ki niso tako zelo močne, se dobijo posebne kljuke, ki razporedijo težo preko večih točk, to pa razbremeni steno.

Namestitev visečega stola na strop

Namestitev visečega stola je še zlasti primerna za večje prostore z visokimi stropovi. Prav tako so za namestitev primerni tramovi.  Viseči stol lahko namestite v notranjih ali zunanjih prostorih.

Potreben prostor

montaza

Pri izbiri  mesta za namestitev je potrebno preveriti ali je le-to dovolj prostorno za velikost vaše viseče mreže oz. Visečega stola.

Preprosto pravilo glede višine in širine viseče mreže je, da je višina približno polovica dolžine. Z vsakim dodatnim metrom dolžine, namestite mrežo 50 cm višje.

 

V kolikor je vaša viseča mreža prekratka za prostor, ki ga imate na razpolago, jo na vsaki strani podaljšajte z vrvjo.

Povešenost

Ko najdete primerno mesto za namestitev viseče mreže, je potrebno upoštevati tudi to, da je mreža ustrezno povešena. Idealno je takrat, kadar, brez da bi kdo ležal v njej, izgleda kot banana.

V kolikor je vaša viseča mreža prekratka za prostor, ki ga imate na razpolago, jo na vsaki strani podaljšajte z vrvjo, tako, da bo v pozicije neuporabe videti kot banana.

Oba konca viseče mreže naj bosta na enaki višini, saj je tako naše težišče na sredini. Priporočljivo je, da uporabite karabin med zanko in vpetjem. Upoštevajte, da bo med tlemi in visečo mrežo od 20 do 40 cm prostora. Razdalja se meri v času uporabe viseče mreže.

 

 

Priporočamo originalno La Siesta opremo za namestitev viseče mreže:

Pravilna uporaba viseče mreže

V visečo mrežo se uležete tako, da se obrnete s hrbtom proti viseči mreži, primete oba robova mreže, se usedete na sredino viseče mreže, nato se uležete in poiščete najboljši položaj zase. Priporočljiva je lega po diagonali, ki omogoča najboljšo porazdelitev teže, zmanjšuje pritisk na telo in nudi dobro oporo hrbtu.

Iz viseče mreže vstanete tako, da najprej na tla položite nogi, se usedete, oprimete za robove in se vstanete.