Certifikat GOTS

Vsi izdelki La Siesta iz organskega bombaža iz Kolumbije se ponašajo s certifikatom GOTS. The Global Organic Standars (GOTS) je vodilni standard na področju trajnostne proizvodnje tekstila. Standard je globalno prepoznaven in vključuje stroge predpise glede upoštevanja okoljevarstvenih in socialnih kriterijev, ki morajo biti izpolnjeni in dokumentirani v celotnem postopku proizvodnje tekstila.

gots-postopek

Kaj pomeni trajnostna proizvodnja tekstila?

Trajnostna usmeritev se prične že s pridelavo bombaža. Vzgoja bombaža ne sme puščati nikakršnih negativnih posledic za okolje, predvsem se ne sme uporabljati škodljivih in strupenih kemikalij. Ekološka pridelava bombaža v okviru standarda GOTS mora biti dokumentirana skozi vse postopke, saj le na ta način omogoča preverjanje in dokazovanje ustreznosti.

Standard GOTS

The Global Organic Textile Standard (GOTS) je vodilni standard za ekološko pridelavo bombaža, zato ima mednarodno veljavo. Poleg strogih kriterijev za zaščito okolja vključuje tudi minimalne socialne kriterije. Med njimi je tudi prepoved dela otrok, v skladu z mednarodno organizacijo dela ILO.

Vsi procesi, od proizvodnje, pakiranja, označevanja, prodaje in distribucije so označeni s kratico GOTS. To oznako prejmejo samo tekstilni izdelki, ki vključujejo vsaj 70 % organsko pridelanega bombaža. Minimalno 95 % organskega bombaža mora zadoščati standardu IFOAM  (International Federation of Agriculture Movement)

organska-preja-za-visece-mrezeVsi kemični dodatki, kot so škodljive barve in razne substance, so strogo prepovedani. Vsi dodatki morajo ustrezati specifičnim okoljevarstvenim predpisom in kriterijom proti škodljivosti. Prav tako je strogo določen in nadziran postopek ravnanja z odpadnimi vodami in drugimi odpadnimi snovmi.

Ohranjamo naravo in okolje

Ko izberete viseče mreže, ki jih v okviru podjetja La Siesta proizvedemo v Kolumbiji, podprete prijazno proizvodnjo do tamkajšnjih prebivalcev in narave. Z osredotočenostjo na ekološko pridelavo bombaža, razmišljamo pozitivno na dolgi rok. Proizvodnja La Siesta predstavlja prvo izdelavo visečih mrež v Kolumbiji, ki ustrezajo standardu GOTS. Pri La Siesti smo na to izredno ponosni, saj je La Siesta prva blagovna znamka visečih mrež, ki upošteva ekološke standarde. Hkrati je to za La Siesto izreden uspeh, saj si je ustanovitelj podjetja, g. Alexander Grisar, za pridobitev certifikata GOTS prizadeval celotno življenje. Osnovni cilj njegove iniciative Socila (Support Organic Cotton in Latin America) je promovirati vzgojo in pridelavo organskega bombaža v Južni Ameriki.

proizvodnja-organskega-tekstila

Več kot zadovoljni smo, da prispevamo k boljšemu odnosu do narave in okolja ter spremembam miselnosti na tem področju. Z nakupom viseče mreže La Siesta boste tudi vi podprli tovrstno gibanje.

 Več o standardu GOTS